středa 15. července 2015

Neomlouvejte si příznaky a choďte na prventivku, má to smysl!

Ahoj,
mohli jste si všimnout, že od doby státnicové pauzy to s mou aktivitou trochu vázne. Bohužel to má svoje důvody. A to je zdraví. A díky zdravotnám hrprblémům tak nějak není moc nálada... No pojďte si přečíst takovou (spíše) výstrahu, co se taky může stát, když něco podceníte. 

Protože se mi toho najednou nějak moc nezdálo a měla jsem nárok na preventivní prohlídku, nechala jsem se objednat a nestačila jsem se divit. Znáte to rčení, že je člověk zdravý, dokud nejde k doktorovi?
http://media0.webgarden.cz/images/media0:510989200f6c2.jpg/4.jpg
(zdroj)
A znáte to, když vám něco je a vy si to něčím omluvíte? Například: Dělá se mi víc beďarů, protože mám stres, nespím ze stresu, bolí mě hlava, protože jsem se učila, … Já jsem to dělala, protože jsem si nechtěla přiznat, že by mohlo být něco špatně. Bohužel to ale došlo docela daleko a já si zdělala na pěkný potíže.

Ale alespoň mi to do sebe tak nějak všecko zapadlo a naštěstí se to dá neinvazivně léčit.
Bohužel mi to ale nevrátí vlasy.

Že je s vlasy něco v nepořádku jsem si všimla až někdy před dvěma týdny. Padaly, ale přisuzovala jsem to stresu ze státnic… Ale čemu to přisuzovat měsíc po státnicích? Vlasy nebarvím už asi 4 měsíce, protože jsem měla napřed sádru, pak učení a státnice a měla jsem je zničené až hanba a v létě mi je sluníčko trochu šisuje, tak to nebije zas tak moc do očí. Ale nové vlasy a odrosty jsou bez lesku, divné na omak, křehké, tenké a lámou se. Když si prohrábnu vlasy rukou, pár mi jich tam zůstane … Docela se už bojím česat, protože se mi zmenšil i culík. No není to žádná sranda. Poběžím shánět prověřenou vodičku Biosil, který mě z toho dostal po maturitě. A uvidíme. Každopádně, pokud to tak půjde dál, asi budu muset, ač nerada, na nějakej (doufám cool) krátkej sestřih.

Když jsem začala opět brigádničit v červenci, připadala jsem si nějaká slabší na ruce. Věci mi připadají těžší a nedokázala jsem otevřít ani zavařovačku co jsem ještě před státnicemi zvládala levou zadní a otvírala je babičce úplně lehounce…nejtrapnější bylo, že moje mladší sestra, tintítko, ji otevřela hned. Přikládala jsem to tomu, že jsem od sádry spíše polehávala a nesportovala, pak jsem ležela v knížkách a svaly prostě musím znova nastartovat. No ale nic se nekonalo a při zvedání se začaly ruce třást… No řekla jsem si, že musím začít posilovat a že až se zase zaběhnu, bude to lepší.

Nejhorší to bylo (a pořád je) s únavou a poruchami spánku. Často mi psal někdo na facebooku, co tam straším uprostřed noci. Ale probudila jsem se okolo třetí a pak usnula až třeba v 6. Po státnicích to už začalo být taky divný. Mozek jsem nijak nenamáhala, ale velkou pozornost jsem tomu taky nevěnovala. Hodně lidí má problémy se spánkem, takže je vlastně normální, že jsem unavená přes den, protože si to někde musím vynahrazovat. 

http://files.fibromyalgik.webnode.cz/200000121-c45abc554a/314036_378236488898674_609999643_n.jpg
(zdroj)

„Bušení“ srdce mi bylo divný, ale zase tak často se to nestávalo, takže ok., přibírání už tak ok nebylo, ale zase jsem to brala jako přidanou hodnotu k tomu, že jsem byla od sádry doma a nic moc jsem nedělala a jen se učila. Akorát mě naštvalo, že jsem přibírala dál i s fyzickou aktivitou, která přišla po státnicích, ale ok, mám ráda sladký, takže další „omluva“.

Fajn nejsou ani změny nálad, stalo se mi už 2x že jsem se něčemu smála s přítelem a najednou jsem přešla do brečení a nedokázala jsem mu vysvětlit proč. A jsem nějak více podrážděná, nevrlá. No a jako bonus nadměrný pocení. No on se v těch pařácích stejně pekl každej..

Další a neméně důležitým příznakem byla zhoršená paměť! Tohohle sjem si všimla už krátce před státnicemi, kdy mi přišlo, že mám problém si zapamatovat věci hůř, než dříve, ale přisuzovala jsem to tomu, že stárnu a že bude hůř a pěkně jsem se kvůli tomu vztekala.Byl to jeden z důvodů, proč jsem se bála, že státnice nezvládnu a důvod, proč mě letos nevzali na magistra. Prostšě jsem si nepamatovala věci, co jsem četla stokrát. Některé z mého okolí štvalo, když jsem se zeptala po pár minutách na to stejné, nebo jim začala vykládat něco, co už jsem jim říkala. Ale jsem známá tím, že občas jsem myšlenkama jinde, tak jsem to taky neřešila. To že se to snad po léčbě zlepší (doufám!) je jenom dobře, protože mě to pěkně štvalo.

Nejhorší je, že mě bolí už měsíc kolenní kloub (myslela jsem se, že jsem se jen narazila a že to přejde) a teď (včera) se k tomu přidal ještě druhý. No… mám fakt radost. Jedním z příznaků rozvinuté nemoci je totiž bohužel i osteroporóza. Tak čekám na výsledky testů a doufám, že po nasazení léčby bude jen a jen líp. Naštěstí (musím zaklepat..) nemám zdaleka všechny příznaky, k tomuhle součtu je jich ještě dost navíc, co nemám a doufám, že už ani nebudu!!! To by se mi ještě mohly vypoknout bulvy a to už bych se asi vážně složila...

A vy, pokud jste byli takoví jako já, nepřikládali jste varovným signálům význam a zanedbávali své zdraví, napravte to. Běžte na prohlídku, pokud už jste tam dva roky nebyli, a pokud vás něco trápí, řešte to hned a ne jako já, až už je pozdě a budete mít čím dál víc problémů. (Ale tak zase nic se nemá přehánět a s každým zabolením hlavy tam samozřejmě lítat nemusíte. :D)

http://simpsonovionline.bloger.cz/obrazky/simpsonovionline.bloger.cz/eefc2b2d79835e825627ec53dfc80d45.jpg
(zdroj)
Tak doufám, že vás to trochu varovalo. Já už jsem poučená až dost. A pěkně ruku na srdce, chodíte pravidelně na preventivní prohlídky každé dva roky?

Terez

9 komentářů:

  1. Kvůli zaměstnání musím na preventivní prohlídky. Jediné, co lajdačím, jsou preventivní prohlídky u zubaře. :(
    Většinou, když mi něco je (jako bolení nebo něco omezujícího) dám tomu tak tři čtyři dny - zase nechci být hypochondr. Když to nepřejde, řeším to.
    Na druhou stranu, rok po zápalu plic jsem byla u vyšší námahy udýchaná - a jsem do teď. Když jsem to řekla obvodnímu, mávnul nad tím rukou, protože je léto a blbě se dýchá každému.
    Došla jsem za ním znovu na jaře a šla na plicní - díky nemoci mám snížený objem plic. Nic vážného.
    Letos na jaře jsem byla u smluvního lékaře na preventivní prohlídce kvůli zaměstnání.
    Dle slov doktorky mám asi šelest a jeden plicní výsledek je spíše hoden důchodce, než člověka mého věku.
    Na kardiologii a ani plicní jsem se ještě nedostala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já k zubařovi chodím pravidelně, protože je rodinný přítel a objednává nás hned po zkončení prohlídky. Takže mám zuby okej. :) Tak přeju ať je to ok s plícema a ať to šelest není. :)

      Vymazat
  2. Terezko,

    důležité je, že sis tohle všechno uvědomila! A že se včas dá vše zachytit.
    Ale máš naprostou pravdu, člověk vše odkládá a pak už je pozdě.. díky za pošťouchnutí!

    Krásné léto!

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Neodkladat a doktory prudit! Jsem trochu hypochondr kvuli ruznym pripadum v rodine, ale lepsi prevence nez pozde... Takze jsem byla v unoru i na magneticke rezonanci.. No a bohuzel me ditko tam musi z vazneho duvodu :-(

    Zdravi je jen jedno a je to opravdu to nejdulezitejsi, i kdyz se to v mladi nezda.

    Moc, moc ti drzim se vsim pesti. Hodne zdravi, kocko!

    OdpovědětVymazat
  5. Taky bych se měla na preventivní prohlídku zajít...
    Ale aspoň, že ti zjistili, co to je, a že se to dá léčit. Já roky chodila po doktorech a nikdo mi nebyl schopný nic pořádného říct. :( Štítná žláza to není, nádor to není (no, chvála bohu), leukémie to není... Je na houby, když vím, co mi není, a nevím, co mi je.
    Teď pravidelně chodím na všechny povinné prohlídky (ale je fakt, že zrovna u obvodní jsem dlouho nebyla. Musím si najít jinou, moc spokojená s ní nejsem...).

    OdpovědětVymazat
  6. Terko, skvělý článek :)
    Na tvůj blog jsem narazila až dnes a je skvělý!

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY - O krásné šperky

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, tady je rychlý, jen v případě, že zoufale potřebujete kouzelné kouzlo, které vám pomůže oživit váš rozpadlý vztah, je opravdu všestranný, soucitný a spolehlivý, pokud jde o kouzlení. Doktor Egwali pravopis domů je tou pravou volbou pro vás. Kontaktujte ho a vysvětlete mu, a mohu vás ujistit, že zbytek by byl úplnou magií, můj milostný život byl na pokraji zhroucení, dokud jsem si neobjednal milostnou frázi, jsem dnes živým svědkem, proto používám toto médium k dejte světu vědět o tomto velkém doktorovi čarodějnic, který mi přinesl klid a pohodu, promluvte si s ním ještě dnes a nechte své emocionální obavy zahodit.
    Oslovíte ho na těchto kontaktech!

    WhatsApp: +2348122948392
    Kurýr: dregwalispellbinder@gmail.com

    OdpovědětVymazat